EduNext leergemeenschap secundair onderwijs regio Antwerpen/Limburg/Brabant - schooljaar 2025 - 2026

lerend netwerk VOOR ONDERWIJSPROFESSIONALS

(voor volledig programma - scroll naar beneden)

Ben jij betrokken bij innovatie of veranderingstrajecten in jouw school? 

  • Wat als je samen met collega’s uit andere basisscholen inspiratie en inzichten kan opdoen bij andere scholen

  • Wat als je onder impuls van een ervaren transformatiecoach tools en methodieken kan aanleren m.b.t. systemische innovatie en transformatie

  • Wat als je onder begeleiding van een expert met elkaar in gesprek kan gaan over belangrijke onderwijsthema’s?

EduNext heeft voor volgende schooljaar een jaarprogramma samengesteld met een mix van schoolbezoeken, themabijeenkomsten, onderwijscafés en een webinar:

  1. Themabijeenkomst: Minder vergaderen, meer doen – De Werf Aalst: 14 oktober (13 – 16)

  2. Schoolbezoek: Kobos secundair: 18 november (13 - 16)

  3. Onderwijscafé: Kennisrijk curriculum: 9 december – Vives Kortrijk (18.30 - 21.30)

  4. Webinar 8 januari 2026: Keuzethema via deelnemers (9.30 - 11)

  5. Schoolbezoek: A-Maze Beringen: 27 januari 2026 (13 – 16)

  6. Themabijeenkomst: Schoolteamvaardigheden – De Werf Aalst: 3 maart (13 – 16)

  7. Schoolbezoek: Spectrum school Deurne: 26 maart (13 - 16)

  8. Themabijeenkomst: ontwerp je toekomstige leeromgeving – De Werf Aalst: 21 april (13 – 16)

  9. Onderwijscafé: breinvriendelijk leren – Vives Kortrijk: 5 mei (18.30-21.30) 

Wil je samen met maximaal 20 andere onderwijsprofessionals uit het basisonderwijs maandelijks deel uitmaken van deze leergemeenschap en telkens met een goed gevulde rugzak naar huis terugkeren?

De kostprijs voor alle bijeenkomsten samen bedraagt in totaal slechts 450 Euro inclusief BTW. Er is zelfs een vroegboekkorting tot 30 juni: 400 Euro! Voor die prijs heb je toegang tot alle activiteiten. Als je zelf verhinderd bent voor een ervan, mag je iemand anders afvaardigen. En je krijgt ook een link naar een online visueel platform waar je alle leermateriaal (presentaties, output workshops, interessante links, literatuur …) kunt raadplegen.  

Om de community voldoende divers te houden, kunnen er maximaal 2 personen per school inschrijven. Schrijf je meteen in en reserveer je plaatsje want het kan snel gaan.

DEEL UITMAKEN VAN DEZE LEERGEMEENSCHAP?

Schrijf je via deze link in voor de leergemeenschap basisonderwijs Oost-Vlaanderen/West-Vlaanderen en neem deel aan onze schoolbezoeken, themabijeenkomsten, onderwijscafés en webinar. Na je inschrijving krijg je van ons een factuur ten bedrage van 450 Euro (early bird: 400 Euro) inclusief BTW. Na betaling ben je definitief ingeschreven.

Gedetailleerd programma

  1. Themabijeenkomst: Minder vergaderen, meer doen – Via Via Mechelen: 14 oktober (13 – 16)

    Werk- of vakgroepvergaderingen en beleidsteams, ze verlopen niet altijd efficiënt of actiegericht. Hierdoor kun je veel tijd verliezen. Daarnaast zorgt dit bij heel wat teamleden voor terechte frustratie. In deze workshop kijken we hoe we kunnen komen tot een actiegerichte vergadercultuur.  We verkennen enkele ‘agile’ methodieken zoals het werken met een teambord, sprinten en scrummen. In deze technieken staat actie en betrokkenheid van de deelnemers aan een vergadering centraal. Daarbij verschuift het eigenaarschap naar de uitvoerders en versterk je ook het  zelfregulerend vermogen van iedereen op school. Bovendien zorgen deze methodieken voor efficiënte verslaggeving.

  2. Schoolbezoek: Kobos Kapelle-op-den-Bos: 18 november (13 - 16)

    De school besloot vanuit een sterke visie en met een kernteam van leerkrachten hun eerste graad volledig te herzien. Het doel is om leerlingen te laten ontdekken waar hun talenten liggen en hen te begeleiden in een gepersonaliseerd leertraject. Met een 6-wekensysteem doorbreekt de school de traditionele trimesterindeling. Flexuren bieden ruimte voor differentiatie en persoonlijke groei, terwijl het vak Natuur-Ruimte-Techniek projectmatig werken stimuleert. De school evalueert doorlopend om een volledig beeld van elke leerling te krijgen, en hanteert hierbij verschillende evaluatiemethodes en perspectieven. Zo kijken ze niet alleen naar cijfers, maar ook naar hun sterktes en groeikansen. In plaats van klassieke proefwerken voorzien ze regelmatige synthesemomenten en opdrachten. Elke zes weken sluiten ze af met een project- en uitdagingsweek, waarin de leraren samen met de leerlingen reflecteren op hun vooruitgang en leerproces. Daarbij zetten ze sterk in op de volledige ontwikkeling van de leerling.

  3. Onderwijscafé: Kennisrijk curriculum: 9 december – Via Via Mechelen (18.30 - 21.30)

    De term ‘kennisrijk curriculum’ duikt de laatste tijd heel vaak op. Gaat het hierbij om modedenken of gaat het om een essentieel tekort in onze eindtermen, leerplannen en handboeken? Een analyse dringt zich op. Is het niet de zoveelste tegenstelling tussen kennis en vaardigheden die regelmatig in de geschiedenis van ons onderwijs opduikt? Nu eens te weinig kennis en te veel vaardigheden en vervolgens de omgekeerde beweging? In dit onderwijscafé zal emeritus professor pedagogiek Roger Standaert - die mee aan de wieg stond van de eindtermen - duiden wat een kennisrijk curriculum inhoudt, hoe belangrijk kennis is en welke kennis prioritair is. Het gaat immers om een sterk waardegeladen begrip waarin we een duidelijke focus moeten zoeken. Daarna gaan we hierover via stellingen en vragen met elkaar in gesprek.

  4. Webinar 8 januari 2026: Keuzethema via deelnemers (9.30 - 11)

    We zullen mogelijke onderwerpen tijdens het onderwijscafé en tijdens de themabijeenkomst verzamelen, waarna we het thema van het webinar via stemming van de deelnemers kiezen. EduNext zal daarna het webinar voorbereiden. Het webinar zal worden opgenomen voor wie uitgesteld wil kijken.

  5. Schoolbezoek: A-Maze Beringen: 27 januari – 13 – 16 uur

    A-Maze realiseert een verbazingwekkend nieuw en innovatief schoolconcept geïnspireerd op het Scandinavisch onderwijsveld. De school biedt een ander lessenrooster, evalueert anders en zet in op de werking van het puberbrein en de ontwikkeling van de executieve functies. De leerlingen leren alles wat ze moeten leren, maar wel op de meest zinvolle manier. Sommige leerdoelen in projecten, andere daarbuiten. Leerlingen leren er met veel goesting in een levensechte context. Ze worden hierbij begeleid door een coach die samen met hen een planning maakt, de resultaten bekijkt en luistert naar hoe zij zich voelen. Daarnaast is A-Maze een volledig digitale school, werken ze projectmatig en hebben ze een routesysteem. Het team heeft zich ook geprofessionaliseerd in hoogbegaafdheid en de school heeft haar zorgvisie hierop afgestemd.

  6. Themabijeenkomst: Schoolteamvaardigheden – De Werf Aalst: 3 maart (13 – 16)

    Om als schoolteam samen een sterke onderwijskwaliteit te kunnen blijven realiseren, heb je als leraar of beleidsmedewerker een aantal belangrijke vaardigheden nodig. Via een Vlaio praktijkonderzoek ontwikkelde EduNext 11 vaardigheden die voor een schoolteam belangrijk zijn om innovatie en transformatieprojecten te kunnen realiseren. Dit gaat over vaardigheden zoals elkaar kunnen coachen, creatief denken, samenwerken, systeemdenken, kunnen reflecteren en elkaar feedback geven. Om op deze vaardigheden in de diepte te kunnen inzoomen, hebben we voor elk van deze vaardigheden rubrics ontwikkeld met criteria en indicatoren. Op basis van een vragenlijst kies je er tijdens deze namddag twee vaardigheden uit en maak je er je schooleigen actieplan van.

  7. Schoolbezoek: Spectrum school Deurne: 26 maart – 13 – 16 uur

    Tekst nog te krijgen

  8. Themabijeenkomst: ontwerp je toekomstige leeromgeving – Via Via Mechelen: 21 april (13 – 16)

    Als directie of beleidsteam denk je regelmatig na over je bestaande of nieuwe infrastructuur. Hoe zorg je ervoor dat de leerruimtes verschillende leervormen zoals instructieleren, begeleid zelfstandig leren, co-operatief leren en zelfontdekkend leren optimaal ondersteunt en hoe zorg je voor een goede balans? We gaan in op een aantal inzichten over de 21 -eeuwse leeromgeving, verkennen verschillende leerruimtes en denken we na hoe we er eigenaarschap en talentontwikkeling kunnen realiseren. Je gaat vanuit jouw eigen schoolcontext concreet aan de slag en maakte een vlekkenplan. Je denkt na over hoe je collega’s kunt betrekken zodat je een groot draagvlak voor implementatie krijgt.Na afloop heb je een beeld van jouw nieuwe ‘toekomst proof- leeromgeving’.  

  9. Onderwijscafé: breinvriendelijk leren – Via Via Mechelen: 5 mei (18.30-21.30) 

    We worden overspoeld door een tsunami aan informatie, zowel op papier als digitaal. Met elke publicatie, elke swipe op onze tablet en elke muis-klik worden we bedolven onder een vloedgolf van gegevens. Het is een illusie dat ChatGPT en A.I. ons denken en onze creativiteit en dat van onze leerlingen zal overnemen. Tijdens het leren blijft ons brein met quasi onbegrensde mogelijkheden onze belangrijkste tool. En er is goed nieuws: we kunnen onze breinspieren trainen. Bernard Lernout, breinexpert en auteur van verschillende boeken over breinvriendelijk leren, neemt ons tijdens dit onderwijscafé mee in de wondere wereld van ons brein. Hij gaat in op een aantal technieken zoals snellezen, geheugentraining en focusconcentratie. We gaan daarna via een aantal stellingen in gesprek en maken tijd voor jouw vragen. 

DEEL UITMAKEN VAN DEZE LEERGEMEENSCHAP?

Schrijf je via deze link in voor onze leergemeenschap basisonderwijs Oost-Vlaanderen/West-Vlaanderen en neem deel aan onze schoolbezoeken, themabijeenkomsten, onderwijscafés en webinar.  Na je inschrijving krijg je van ons een factuur ten bedrage van 450 Euro (early bird: 400 Euro) inclusief BTW. Na betaling ben je definitief ingeschreven.