De zevende editie van het Edunext Leerfestival pakt uit met iets nieuws: dit jaar krijgen vijf innoverende basisscholen een podium.
De sprekers vertellen op welke manier zij hun school ingericht hebben en hoe dat dit de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. Daarnaast brengen zij ook het verhaal van de hindernissen en de valkuilen. Na de workshop is er nog ruimte om na te praten met de spreker.
Schooleigen visie omzetten in kracht om aan kwaliteitsontwikkeling te doen
Rebekka Buyse - VBS De klimtoren, Jabbeke 14.30u - 15.30u
VBS De Klimtoren heeft een uniek onderwijssysteem dat de kinderen onderverdeelt volgens de zorg die ze nodig hebben. De school werkte hard aan onderwijs op maat. Door de verschillende leergroepen aan te bieden kunnen zowel leerlingen als leerkrachten terecht in de groep die het beste bij hen aansluit. Rebekka Buyse vertelt het verhaal van het veranderingsproces van haar school en hoe de visie samen met een sterk team stap voor stap handen en voeten kreeg.
MondoMio
Balen - Debbie Goudriaan 14.30u - 15.30u
MondoMio staat voor leerlingen en leerkrachten in uniformen, flexibele starturen, lesgeven in groepen van 12 leerlingen tot de mogelijkheid van nachtopvang. Het is een ondernemende, zelf opgerichte school. Deze school startte op 1 september 2018, nagelnieuw dus! Debbie Goudriaan vertelt hoe en waarom de school tot stand kwam.
Pionieren met een vernieuwende onderwijsvisie
Bart Boydens 16.30u-17.30u
De scholen van het vrij basis, buitengewoon en secundair onderwijs van Blankenberge schreven samen hun niveau-overschrijdende visie uit. Daarna werden twee nieuwe scholen gebouwd die, na een gedurfde herstructurering, de verwezenlijking van deze visie hielpen waarmaken.
De nieuwe onderwijsvisie geeft hen vleugels. Samen doelgericht innoveren en in je sterkte mogen staan, geeft meer energie en mogelijkheden voor iedereen. Bart Boydens, coördinerend directeur van het vrij basisonderwijs Blankenberge – Wenduine, vertelt het verhaal.
Kosmos, een avonturentocht naar back-to-basics
Linda Avet – Stedelijke basisschool Kosmos Antwerpen 18.15u - 19.15u
De Stedelijke basisschool Kosmos bouwde een schooleigen visie uit waarbij ze streven naar actief burgerschap. Vanuit het back-to-basics- principe kiest het Kosmosteam voor een natuurlijke aanpak waarbij duurzaamheid, ecologie, respect, empathie, moed, engagement en doorzettingsvermogen belangrijke waarden zijn. Tijdens de workshop nemen de teamleden je mee doorheen de groei van de school. Ze belichten de boeiende tocht langsheen de successen en de hindernissen.
Gedifferentieerd Onderwijs met Vak Ankers
Peter Van Hove - Basisschool Denderleeuw 18.15u - 19.15u
Vak-Ankers zijn leerkrachten die zich focussen op een bepaald vak of vakonderdeel. Ze ontwikkelen zich als specialist, aanspreekpunt, coach en kwaliteitsbewaker en dit voor het volledige team en op schoolniveau. In de derde graad werken ze met vakleerkrachten voor Nederlands, Frans, wiskunde, W.O. en muzische opvoeding. In de kleuterschool en de eerste en tweede graad van de lagere school daarentegen geven de klasleerkrachten alle lessen, maar focussen ze zich – op het niveau van de voorbereiding – op één of meer vakonderdelen. Hoe dat precies werkt, vertelt Peter van Hove.
Het leerfestival gaat door op woensdagnamiddag 20 februari in Brussel
Tickets kosten tussen €38 en €105 - er zijn groepskortingen vanaf 3 inschrijvingen per school