De lustrumeditie van Sett Vlaanderen wordt er eentje om in te kaderen! Kom voor een straffe onderwijsboost op 26 en 27 februari naar de Nekkerhal in Mechelen.

Het is als gisteren en er was van Covid nog geen sprake: de eerste editie van Sett Vlaanderen vond plaats in 2019. Ondertussen zijn we aan de 5e editie toe. EduNext deed samen met Impact Connecting en het Sett team een extra inspanning om een sterk inhoudelijk programma samen te stellen.

Foto Sett Vlaanderen

PRAKTIJKVOORBEELDEN UIT HET VLAAMSE ONDERWIJS

Gluren bij de buren, het blijft een topper. Ook dit jaar geven we innoverende scholen een podium. Kom leren van hoe zij het anders aanpakken:

Secundair onderwijs:

o Edugo Lochristi: hoe leerlingen van de 1e graad B-stroom in het open ruimte model eigenaarschap nemen over hun leren. Sneak preview.

o IMI Roosdaal: een innovatief pedagogisch concept stap per stap in werking in 1e en 3e graad. En een radicaal andere aanpak van muzische vorming.

o KOBOS – Kapelle op den Bos: komen hun vernieuwde werking in de 1e graad toelichten

Basisonderwijs:

o De Driesprong Maldegem: hoe je met behulp van Erasmus projecten een digitale onderwijstransformatie kunt realiseren

o Basisschool De Trampoline en De Sprong Antwerpen zijn een inclusieschool. Maar hoe kom je daartoe?

o Sint-Jozef Evere bouwde - als antwoord op het lerarentekort - een innovatieve organisatiestructuur om zo zij-instromers beter te ondersteunen en haar onderwijskwaliteit hoog te houden.

DIDACTIEK & PEDAGOGIE

We super trots om 2 zeer gerenommeerde experten professoren te gast te hebben. Roger Standaert, Emeritus Comparatieve Pedagogiek, zal het hebben over productgerichte versus procesgerichte didactiek en hoe je daar een gezond evenwicht kunt in aanhouden. Martin Valcke, hoogleraar onderwijskunde, zal vertellen over hoe je ICT zinvol kunt gebruiken zodat de technologie diepgaand leren ondersteunt en je er als lesgever sterker voor staat.

Daarnaast hebben we ook Carl Hendrick kunnen strikken. Deze Britse Professor of learning science zal een lezing verzorgen met als titel: ‘How learning happens: what educators need to know’.

Michel van Ast, trainer OnderwijsArena neemt ons mee in hoe we effectief kunnen leren en lesgeven met ICT terwijl Dieter Möckelmann, aanjager van digitale transformatie, het zal hebben over de impact van technologie op school, onderwijs en leren.

Iris Willems en Aron Decuyper van ESTAFETT verzorgen een workshop over hoe je met Teamteaching start en hoe je het concreet aanpakt. Ze laten hierin startende teamteachers kennismaken met de diverse modellen, de visie-ontwikkeling en de randvoorwaarden van teamteaching.

EN NATUURLIJK … ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE

Super fier om Orhan Agirdag terug als spreker te hebben. Deze keer zal hij het hebben over AI als een nieuwe horizon voor kwaliteit en kansengelijkheid.

Foto Brainwash

Onderwijsgepassioneerden Inge De Cleyn en Vik Pauwels nemen ons in 5 stappen mee naar een AI beleid op school. Tom Neutens, Senior researcher bij Dwengo vzw, zal het hebben over de vooroordelen van AI systemen terwijl Thomas Vliebergh, Lector (digitale) didactiek aan de lerarenopleiding Howest, met ons de transformatieve rol van generatieve AI in moderne zoekmachines verkent. Line Vanhauwere, leraar en pedagogisch ICT-coördinator, zal ons praktische tips geven hoe je aan de slag kan met AI in jouw les.

HUMAN RESOURCES & SYSTEMISCHE VERANDERING

Het komt er niet alleen op aan om goede leraren te vinden, ze houden is ook cruciaal. Hoogleraar onderwijspedagogiek Geert Kelchtermans zal het hebben over wat leraren tot professionals maakt en hoe ze hun expertise en engagement kunnen blijven verder ontwikkelen. Veerle Scheirs, opleidingshoofd Fontys Hogeschool, zal een systemisch perspectief op onderwijskundig beleid geven waarbij ze de meerwaarde van organisatie-ontwikkelingsperspectief onderbouwt. Fanny Matheusen, Creative director Deep Democracy komt spreken over professioneel handelen in een meerstemmige school.

Veerle Billet, transformatiecoach bij EduNext, begeleidt een workshop over ‘Als de verandering echt vastloopt in je school’ waarbij je inzichten opdoet hoe je de energie in je schoolteam terug kan laten stromen. Jan Royackers van Schoolmakers zal zijn licht laten schijnen over HR in het onderwijs.

ICT & DATA

Back to basics? Jonathan Viner komt in zijn keynote : ‘The Nordic reassessment of digital tools in education’ vertellen waarom de Scandinavische landen, een stap terugzetten in het wijdverbreide gebruik van digitale tools op scholen. Jo Tondeur, Professor onderwijstechnologie, biedt tijdens zijn lezing via het SQD-model (Synthesize Qualitative Data) kaders om inzicht te verschaffen in de competenties die nodig zijn om leraren op te leiden op het vlak van educatief ICT-gebruik. Charlotte Belliard van Schoolmakers gaat het hebben over hoe je tot een ICT-professionaliseringsplan komt zodat je samen kunt digispringen.

Data-ondersteund werken aan kwaliteit in onderwijs betekent data systematisch gebruiken om onderbouwde beslissingen te nemen en zo structureel aan kwaliteitszorg te werken. Jetje De Groof en Kristof Steeno van Schoolmakers aan het woord.

TIEN VOOR TAAL!

Vorige editie was het taallokaal een voltreffer, vandaar dat we dit terug voorzien hebben tijdens Sett.

Leentje Braeken, pedagogisch directeur van VLS De Boomgaard, zal het hebben over haar school als een inspirerende lees- en leeromgeving en hoe ze het leesplezier bevorderen en een liefde voor boeken met blijvende impact stimuleren.

Mariet Schiepers, directeur van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) & KU Leuven, zal de inzichten delen uit het onderzoeks- en ontwikkelproject LeesRadar, een digitaal leerlingvolgsysteem dat de begrijpend-leesvaardigheid van leerlingen uitgebreid in kaart brengt. Hannes Pype, leraar aan Spes Nostra Kuurne & Howest en auteur Jessica Morseau lichten toe hoe AI de taalleraar kan ondersteunen bij het ontwerpen van lessen en lesmaterialen en hoe kan je als taalleerkracht met AI aan de slag in de klas.

Dagen boordevol taal: spelen, zorgen én leren in de kleuterklas: in deze lezing tonen vier CTO medewerkers hoe je àlle zorg-, speel- en leermomenten in de kleuterklas doelbewust en gepland aangrijpt als krachtige taalleerkansen. En er is ook nog een workshop over begrijpend lezen gegeven door Katrien Vansweevelt, beleidsondersteuner Freinetschool De Tuimelaar.

COGNITIEF STERK FUNCTIONERENDE LEERLINGEN

2 Vlaamse basisscholen (De Wijnberg Wevelgem en O.B.A.M.A. Beringen) komen toelichten hoe ze in hun onderwijspraktijk omgaan met CSF leerlingen. Een voorsmaakje over hoe ze het in De Wijnberg aanpakken lees je hier.

Daarnaast zullen Katrijn De Waele en Katrijn Pools van Artevelde Hoogeschool een workshop verzorgen over hoe je kunt komen tot een krachtige leeromgeving voor cognitief sterk functionerende leerlingen. Ze zullen stilstaan bij de valkuilen, de misconceptie, compacten en verrijken van lesinhouden.

MENTALE WEERBAARHEID EN HERSTELGERICHT WERKEN

Sophie Buysse, oprichtster van Debateville, zal een lezing geven over hoe jongeren kunnen navigeren in een technologiegedreven wereld via debatonderwijs. Hoe filteren ze informatie, onderscheiden ze feiten van meningen en herkennen ze fake news? Hoe maak je leerlingen mentaal weerbaarder in een tijd waarin ze overspoeld worden door online informatie en digitale prikkels?

Foto Pers Debateville

Anton Horeweg, gedragsspecialist, leraar en auteur van het boek De traumasensitieve school, zal toelichten hoe je traumasensitief kunt werken en wat voor een positieve impact dat kan hebben op jouw schoolteam. Stresscoaches Karin Genijn en Annekatrien Masschelin, geven de workshop ‘SOS, mijn klas heeft stress’. Immers, steeds meer leerlingen krijgen al op jonge leeftijd last van stress, aandachtsproblemen, piekergedachten, slaapproblemen, prikkelgevoeligheid … Michael Michiels van Ligand leert ons beter omgaan met conflicten. In de klas, op de speelplaats of in de leraarskamer doen zich spanningen voor die het leren en werken op school in de weg staan. Catherine Malfait zal een workshop verzorgen om coachend executieve functies van leerlingen te versterken. Daarbij ga je aan de slag met de kaartenset ‘Groeien in EF’.

KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN

Vormentaal in de leeromgeving van de toekomst. Inge Nuyens, CEO Dox en auteur van Klas en Kleuterklas met een hoek af, zal ons tonen hoe vormentaal menselijke interactie kan bevorderen, samenwerking aanmoedigt en verantwoordelijkheid stimuleert.

Foto Dox

Peter Van de Moortel, transformatiecoach en co-auteur van ‘Transformeer je school van binnenuit’ verzorgt een workshop over hoe je je toekomstige leeromgeving kunt ontwerpen.

Hoe kunnen leerlingen volop spelen en leren met loose parts (buizen, doeken, planken, aarde, potten, dozen, blaadjes…)? Speelconsulent Bart Straetman zal toelichten hoe je dat kunt organiseren in de klas en op de speelplaats.

SAMENWERKEN OVER DE SCHOOLMUREN HEEN

Op Campus Corso willen ze meer samenwerkingen mogelijk maken tussen non-formeel, informeel en formeel leren. Samen met hun partners van het Leuvense Leerecosysteem bundelen zij de krachten om het formele leeraanbod uit te breiden met non-formele en informele leerkansen. Lore Baeyens, Intendant Leuven&beyond, zal een lezing verzorgen over hoe je een krachtig onderwijsnetwerk over netten en niveaus heen kan bouwen.

POP-UP TOEKOMSTKLASSEN

Wat als we in plaats van op schoolbezoek te gaan de scholen naar Sett konden brengen? Het leek een geschift idee. Deze editie is het weerom realiteit. Er zullen terug 2 toekomstklassen zijn. Eentje daarvan kunnen we al verklappen: GO! Mira in Hamme. De school organiseert onderwijs door onderwijsdoelen te verdelen in 3 leeromgevingen: masterclass, MiRA-LAB en my portfolio. Elke leeromgeving heeft een specifieke aanpak waar doelstellingen samenhangend en evenwichtig aanbod komen. Kom hun innovatief concept bewonderen en hoor het de leerlingen zelf vertellen.

Foto van video GO! Mira

Daarnaast hebben we ook nog een innovatieve basisschool uit de stedelijke context in petto. Heel binnenkort meer hierover!

BELEVENISBEURS

Er zijn op Sett zoals elk jaar heel wat interessante beursstands over technologie en transformatie. Een unieke kans om op twee dagen heel wat interessante mogelijkheden te ontdekken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de uitreiking van de Sett awards en hebben we ook nog enkele verrassingen in petto tijdens deze feesteditie!

Zit je met een uitdaging in je school en wil je gratis advies? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek aan de EduNext stand. Dit is de meest oranje stand 😉

EduNext team tijdens Sett 2024

NEEM ENKELE COLLEGA’S MEE!

Het overzicht hierboven is niet compleet. Het volledige programma vind je hier. Het is onmogelijk om zelf alle sessies waar je interesse in hebt, bij te wonen. Maar samen met je collega’s lukt dit zeker! Bij deze een warme oproep om je (als team) in te schrijven. Naast de lezingen en workshops loont het ook de moeite om de beursruimte te bezoeken en te netwerken.